Select your country

Please select the country you work in

Veel gestelde vragen - Green Gear Alliance
inloggen
menu

Veel gestelde vragen

Op deze pagina vind je antwoorden op veel gestelde vragen over de Green Gear Alliance en onze circulaire aanpak voor PBM. De weg naar circulaire PBM is een gezamenlijke reis, en we nodigen je dan ook uit om met ons mee te denken. Sluit je aan bij de GGA en help samen de route naar circulaire PBM vorm te geven!

Doelgroepen van de GGA

> Wat verstaan wij onder Producenten?

Onder Producenten verstaan wij fabrikanten en importeurs zoals gedefinieerd in de wet Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV). Dit betreft bedrijven die als eerste werkkleding, werkschoenen en andere PBM op de markt brengen binnen een land. Producenten zijn bij de GGA aangesloten als donateur.

> Wat verstaan wij onder Inzamelpartners?

Onder inzamelpartners verstaan wij de bedrijven die werkkleding, werkschoenen en andere PBM inzamelen en naar de GGA opsturen voor sortering en verwerking. Inzamelpartners zijn bij de GGA aangesloten als klant en zijn bijvoorbeeld eindgebruikers van- of groothandels in PBM.

> Wat verstaan wij onder Sponsoren?

Onder sponsoren verstaan wij alle partijen die (naast inzameling) actief bijdragen aan het doel van circulaire PBM door bijvoorbeeld het verspreiden van de retourlogistiek- en geen producent zijn. Sponsoren zijn bij de GGA aangesloten als donateur en zijn bijvoorbeeld distributeurs of dealers van PBM of andere partijen die circulaire PBM ondersteunen.

> Wat bedoelen we met PBM?

Met PBM bedoelen we Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Wanneer we het over PBM hebben, hebben we het in het geval van de GGA over werkkleding, werkschoenen en andere PBM (zoals veiligheidsbrillen en helmen).

Bestaansreden van de GGA

> Wat is het doel van de GGA?

Het doel van de GGA is om een toekomst te creëren waarin geen grondstoffen verloren gaan en circulaire werkkleding, werkschoenen en andere PBM de norm zijn. Door samen te werken en krachten te bundelen als branche-initiatief, bereiken we de schaal die nodig is om dit te realiseren. Onze retourlogistiek is daar één onderdeel van.

> Waarom focussen we op werkkleding, werkschoenen en andere PBM?

Retourlogistiek voor werkkleding, werkschoenen en andere PBM vereist een andere, gespecialiseerde aanpak dan die voor bijvoorbeeld consumententextiel. We kiezen ervoor alle PBM gezamenlijk in te zamelen, zodat inzameling eenvoudig is voor de gebruiker en bedrijven slechts één retourbak hoeven te plaatsen.

> Waarom pakken we dit collectief op?

Inzameling en verwerking zijn cruciale stappen op weg naar circulaire PBM. Voor een efficiënte retourlogistiek en hoogwaardige verwerking van producten is schaal nodig. Veel van onze producenten hebben dit de afgelopen jaren ondervonden toen ze hun eigen retourlogistiek opzetten. Bovendien is retourlogistiek en verwerking niet de kernactiviteit van producenten. Om dit efficiënt te organiseren, schaal te bereiken en administratieve taken te verlichten, is besloten dit gezamenlijk aan te pakken en onder te brengen bij de Stichting Green Gear Alliance. Door samen te werken en op grotere schaal in te zamelen en te verwerken, wordt er qua innovatie op materiaal- en product niveau meer mogelijk.

Grondstoffen binnen de GGA

> Wat gebeurt er met de grondstoffen uit de producten die via de GGA worden ingezameld?

De GGA zet zich in om ingezamelde producten en materialen zo hoogwaardig mogelijk terug te brengen in de keten, waarbij we ernaar streven grondstoffen in de toekomst terug te brengen in werkkleding, werkschoenen en andere PBM. Via ons dashboard kun je zien waar de ingezamelde producten naartoe gaan, zoals hergebruik, vezel-tot-vezel recycling of toepassingen als bijvoorbeeld poetslappen.

Op dit moment ligt de focus op het creëren van voldoende volume, omdat dat de belangrijkste voorwaarde is om grondstoffenstromen op grote schaal hoogwaardig terug te brengen. Nu is deze stroom niet winstgevend– het doel is momenteel om materialen een goede bestemming te geven. Hiervoor werken we samen met onze sorteerpartner CVB Ecologistics. Veiligheidsschoenen die via de GGA worden ingezameld gaan naar Fast Feet Grinded, onze partner in recycling voor schoenen.

Wil je zelf materialen uit de retourstroom gebruiken voor een innovatieproject? Laat het ons weten. Heb je een oplossing of bestemming voor onze grondstoffen in gedachten die bijdraagt aan de reis naar circulaire PBM? Dan komen we ook graag met je in contact.

Samen met onze werkgroepen, de Adviesraad en het bestuur werken we aan duidelijke afspraken over de toekomst van onze materialen.

Wij genereren geen inkomsten uit de retourstroom; onze focus ligt volledig op het vinden van hoogwaardige toepassingen.

> Moet ik betalen om grondstoffen te gebruiken?

Ingezamelde producten kunnen na sortering onder voorwaarden opgevraagd worden voor innovatietrajecten. Hier zijn in principe geen kosten aan verbonden. De GGA streeft hiermee naar innovatie in hoogwaardige verwerking. Neem voor aanvragen contact met ons op.
Wanneer de producten verder verwerkt worden tot nieuwe grondstoffen, kunnen deze vanwege de bewerkingskosten niet kosteloos worden aangeboden.

> Ik wil graag over dit topic meedenken!

Naar aanleiding van ons lanceringsevent starten wij met de werkgroep Grondstoffen. Hierin kijken we naar de vraag Hoe behouden onze grondstoffen hun waarde in de keten? Deze werkgroep is voor iedereen toegankelijk, meld je aan via info@greengearalliance.eu.

Voordelen van (de retourlogistiek van) de GGA

> Waarom zou ik als producent deelnemen aan (de retourlogistiek van) de GGA?

Als producent (/ importeur) wil je focussen op de ontwikkeling en verkoop van producten. De GGA neemt de retourlogistiek volledig uit handen, waardoor je niet alleen ontzorgd wordt, maar ook praktische invulling geeft aan de doelstellingen van de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV).
(zie ook: Samenwerking met de UPV)

Binnen de GGA blijven producenten en importeurs concurrenten, maar werk je samen op retourlogistiek en grondstofbehoud. We bedienen grotendeels dezelfde klanten en doelgroepen – waarom dan ieder een apart inzamelsysteem opzetten als het efficiënter, effectiever en voordeliger kan door samen te werken? Met één gezamenlijke retouroplossing voegen we waarde toe voor klanten, verkooppunten en elkaar.

De GGA groeit uit tot een platform waar we samen thema’s aanpakken die ons allemaal raken, zoals circulaire grondstoffen, Europese UPV-ontwikkelingen en innovatieve retourlogistiek. Door de krachten te bundelen, bouwen we aan een markt gedragen systeem dat circulaire PBM mogelijk maakt.

Wij streven ernaar dat jij in de toekomst nieuwe producten kunt ontwikkelen met bestaande grondstoffen.
(zie ook: Wat betaal ik als producent/importeur voor deelname aan de GGA?)

Door aan te sluiten bij de GGA, zet je als producent, importeur of dealer een concrete stap richting een circulaire keten waarin grondstoffen behouden blijven.

(Zie ook: Wat betaal ik als producent/importeur voor deelname aan de GGA?)

> Waarom zou ik als inzamelpartner deelnemen aan (de retourlogistiek van) de GGA?

Wij zorgen ervoor dat jij zo min mogelijk hoeft na te denken over het inzamelen van producten. Dat betekent: één bak waar je alle producten in gooit. Dat betekent ook: één dashboard waar je nieuwe inzamelmiddelen bestelt, inzamelmiddelen retour aanmeldt en waar je je impact terug vindt.

We streven ernaar dat jij in de toekomst gebruik kunt maken van werkkleding, werkschoenen en andere PBM die minder nieuwe grondstoffen van onze wereld vragen.
(zie ook: wat betaal ik als inzamelpartner voor deelname aan de GGA)

> Waarom zou ik als sponsor deelnemen aan (de retourlogistiek van) de GGA- voor dealers/ distributeurs?

Het wordt steeds belangrijker om retourlogistiek aan je klanten aan te bieden. Ook in tenders en aanbestedingen kun je hier steeds vaker punten mee verdienen. Wij zorgen ervoor dat je zo min mogelijk hoeft na te denken over het inzamelen van producten. Dit betekent: één bak waarin je alle producten kunt deponeren. Daarnaast bieden we één dashboard waar je nieuwe inzamelmiddelen kunt bestellen, retourzendingen kunt aanmelden en je impact kunt terugvinden.
Door dit aan te bieden via de Stichting GGA, werk je samen met de PBM-branche aan de implementatie van retourlogistiek en circulaire PBM. We vinden het belangrijk om nu en in de toekomst samen te werken aan belangrijke onderwerpen die meerdere dealers en distributeurs raken, zoals retourlogistiek en UPV-ontwikkelingen in Europa.

Wij streven ernaar dat jij in de toekomst werkkleding, werkschoenen en andere PBM kunt aanbieden die minder nieuwe grondstoffen van onze wereld vragen.
(zie ook: wat betaal ik als dealer/ distributeur voor deelname aan de GGA)

> Waarom zou ik als sponsor deelnemen aan (de retourlogistiek van) de GGA?

Waarom deelnemen als sponsor van de GGA?

Als sponsor van de Green Gear Alliance draag je bij aan een toekomst waarin PBM circulair wordt. De GGA biedt een breed netwerk van producenten, importeurs en andere ketenpartners die samenwerken aan de inzameling en verwerking van werkkleding, werkschoenen en PBM.
Door je aan te sluiten ondersteun je een branche-initiatief zonder winstoogmerk dat zich inzet voor duurzame retourlogistiek en grondstoffenbehoud. Daarnaast krijg je toegang tot kennisontwikkeling in werkgroepen, waar we samen innovatieve oplossingen en standaarden voor de sector ontwikkelen. Ook draag je bij aan de praktische invulling van de UPV-doelstellingen en help je de transitie naar een circulaire economie versnellen. Samen bouwen we aan een systeem waarin grondstoffen niet verloren gaan.

Functionaliteiten van het klantportaal

> Kan ik een kijkje nemen in het klantportaal?

Ja, je kunt hier vrijblijvend een account aanmaken en rondkijken. Let op: bestellingen die je via het klantportaal plaatst worden ook daadwerkelijk doorgezet en gefactureerd.

> Wat wordt er weergegeven in het dashboard?

In het dashboard wordt getoond hoeveel kilogram je van welke productcategorie (werkkleding, werkschoenen en PBM) hebt ingezameld. Daarnaast wordt ook weergegeven welke bestemming deze producten krijgen (bijvoorbeeld recycling, hergebruik of schoonmaakdoeken). Deze gegevens zijn gebaseerd op daadwerkelijke data van onze sorteerder.
Daarnaast wordt voor zover bekend weergegeven hoeveel water, CO2 en energie er bespaard wordt met de inzameling van deze producten. De berekeningsmethode en aannames worden hier beschreven.

> Kan ik het klantportaal gebruiken als dealer/ distributeur om de inzameling en verwerking voor mijn klanten te verzorgen?

Dit kan door middel van het aanpassen van verzend- en retouradressen of door het aanmaken van een account per klant. Wij hebben nu nog geen functionaliteit waarmee je vanuit één portaal voor verschillende klantaccounts de retourlogistiek kunt faciliteren. Deze functionaliteit willen we binnenkort aan het portaal toevoegen. Heb je hier ideeën over of wil je hier graag over meedenken? Mail dan naar info@greengearalliance.eu.

> Wordt SROI weergegeven in het dashboard?

De GGA focust zich op circulaire PBM. Daarbij streven we ernaar bij te dragen aan sociale initiatieven waar mogelijk. Zo werken we onder andere samen met onze partner Stepa die werkplekken biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat dit lastig te vertalen is naar verwerking van werkkleding, werkschoenen en andere PBM, hebben we dit vooralsnog niet in het dashboard opgenomen.

> Kan reeds bestaande data worden overgenomen in het dashboard?

Wij kunnen met terugwerkende kracht data in ons dashboard opnemen. Als je in het verleden gebruik maakte van een ander dashboard, is het mogelijk deze data in je nieuwe portaal over te nemen. Neem hiervoor contact op via info@greengearalliance.eu.

Financiële structuur van de stichting

> Hoe is de financiële structuur van de GGA opgebouwd?

De variabele kosten van de Green Gear Alliance bestaan voornamelijk uit inzamelmiddelen, retourlogistiek, sortering en verwerking. Deze kosten dekken wij door de verkoop van inzamelmiddelen. De GGA hanteert hierbij een kleine marge om financiële risico’s binnen deze variabele kosten op te vangen. Wij streven ernaar dat de kosten voor de inzameling in de toekomst omlaag worden gebracht.

Onze vaste kosten omvatten hoofdzakelijk de ontwikkeling van onze website en het online dashboard en personeelskosten. Voor het voortbestaan van de stichting, zijn wij afhankelijk van de donaties van onze producenten en sponsoren. Als stichting zonder winstoogmerk zetten we onze middelen zo efficiënt mogelijk in, waarbij eventuele overschotten direct worden ingezet voor onze missie.
Daarnaast beperken we onze uitgaven doordat onze producenten en sponsoren vrijwillig bijdragen aan diverse taken, zoals eventfotografie, ledenwerving en communicatie.

> Grondstoffen, daar is toch geld mee te verdienen?

Werkkleding, werkschoenen en andere PBM zijn gecompliceerde producten om te verwerken tot nieuwe grondstof. Wij ervaren dat de verwerkingskosten van deze producten nu hoger liggen dan wat het oplevert. Met meer volume kunnen betere verwerkingstechnieken ontwikkeld worden, waardoor deze grondstoffenstroom in de toekomst mogelijk geld gaat opleveren. Met de werkgroepen, de Adviesraad en het bestuur maken we hier telkens goede afspraken over.

> Wat wordt er gedaan met winst binnen de GGA?

Eventuele winst die we maken wordt terug geïnvesteerd in de stichting en projecten die het doel van circulaire PBM ondersteunen. In het bestuur is een bestuurslid aangewezen als verantwoordelijke Penningmeester die de begroting beheert en beslissingen worden altijd in ieder geval in samenspraak met het bestuur genomen.

> Wat betaal ik als producent voor deelname aan de GGA?

Om de vaste lasten van onze Stichting te kunnen dragen, vragen wij een jaarlijkse bijdrage aan onze producenten. Deze is voor 2025 vastgesteld op 15.000EURO en wordt berekend naar rato (deelname vanaf 1 april is dus 11.250EURO). Wanneer wij meer deelnemers aanhaken, streven wij ernaar dit bedrag per deelnemer te verlagen.
(zie ook: Waarom zou ik als producent/ importeur deelnemen aan (de retourlogistiek van) de GGA?)

> Waarom betalen alle producenten evenveel ongeacht marktafzet?

Omdat wij als stichting zijn opgericht door producenten, hebben wij ervoor gekozen de structuur van onze stichting in het begin zo simpel mogelijk te houden. Om geen concurrentiegevoelige informatie te delen maken we geen onderverdeling in marktafzet en dus ook geen onderscheid in de bijdrage voor producenten.

> Wat betaal ik als inzamelpartner voor deelname aan de GGA?

Als inzamelpartner betaal je alleen voor de inzamelmiddelen van de GGA. Zie de inzamelmiddelen voor de actuele kosten. De kosten van deze inzamelmiddelen zijn zo berekend, dat dit alle stappen in de inzameling dekt: van inzamelmiddel, tot levering, tot retourname, tot sortering en verwerking.
(zie ook: Waarom zou ik als inzamelpartner deelnemen aan (de retourlogistiek van) de GGA?)

> Wat betaal ik als dealer/ distributeur voor deelname aan de GGA?

Waar inzameling via de GGA in principe vrijblijvend en vrij te verspreiden is onder klanten, bieden we extra mogelijkheden aan dealers en distributeurs bij aansluiting als sponsor (instapbedrag 5.000EURO/ jaar).
Sluit je je aan als sponsor, krijg je onder andere toegang tot werkgroepen en sales pakketen.
(zie ook: waarom zou ik als sponsor deelnemen aan (de retourlogistiek van) de GGA (voor dealers/ distributeurs)?)

Samenwerking met de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV)

> Wat is de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV)?

De UPV staat voor de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid en verplicht producenten en importeurs ertoe zorg te dragen voor hun producten aan het einde van de levensduur. Hiermee wordt inzameling en verwerking (recycling en hergebruik) verplicht. Deze UPV geldt nu voor textiel, waaronder werkkleding, en in de nabije toekomst ook voor (veiligheids)schoenen. Deze wetgeving is in Nederland al van kracht voor textiel en wordt in de toekomst in heel Europa uitgerold. Met de GGA streven wij ernaar praktische invulling aan de doelstellingen van de UPV te geven.

> NL// Als wij als producent meedoen aan de GGA, voldoen wij dan aan de UPV in Nederland?

Deelname aan de GGA biedt een praktische invulling van de UPV-doelstellingen, maar vervangt niet de rapportageverplichting aan de overheid. Voor deze rapportage kun je als bedrijf zelf zorg dragen of je aansluiten bij een van de drie producentenorganisaties (Collectief Circulair Textiel, Stichting UPV Textiel of European Recycling Platform).
Wij geloven dat producentenorganisaties en de GGA niet zonder samenwerking kunnen. Daarom zijn we in gesprek met hen om dubbele kosten voor onze leden te voorkomen. We streven bijvoorbeeld naar een mogelijke verrekening van ingezamelde materialen of een korting op de UPV-bijdrage. Hoewel dit nu nog geen realiteit is, zien wij dit als de juiste weg vooruit.

> NL// Hoe weten we als producent wat wij ingezameld hebben via de GGA en kunnen we dat opgeven bij de producentenorganisatie (in NL)?

Als GGA rapporteren wij straks over het totale ingezameld volume via onze organisatie. Aangezien wij van onze leden geen data vragen over marktafzet, splitsen wij de rapportage niet uit naar marktaandeel per aangesloten producent.
Wij streven er wel naar dat het volume dat we inzamelen via de GGA in korting wordt gebracht op jouw rekening bij één van de producentenorganisaties. Wij zijn nu in gesprek met de bestaande producentenorganisaties over hoe we dit het beste kunnen regelen.

> NL// Kan een producent alleen aangesloten zijn bij de GGA om te voldoen aan de UPV in Nederland?

In theorie is dit mogelijk, maar om de juridische verantwoordelijkheid en rapportage verplichting af te dekken adviseren wij ook aangesloten te zijn bij een van de producentenorganisaties. De GGA is niet juridisch verantwoordelijk voor de UPV- en rapportage verplichting van individuele producenten en importeurs aan de overheid.

> Als wij als producent meedoen aan de GGA, voldoen wij dan aan de UPV buiten Nederland (bijv. in België)?

De GGA streeft ernaar jouw partner te zijn voor de toekomstige UPV-verplichtingen voor textiel in België, Luxemburg en andere EU-landen. Zo willen we onze diensten op termijn verder uitbreiden buiten de Benelux en bedrijven ondersteunen bij de naleving van lokale UPV-regelgevingen en de verwerking van retourstromen. Dit realiseren we samen met onze producenten en sponsoren binnen gespecialiseerde werkgroepen.

Ketensamenwerking

> Hoe waarborgt de GGA dat dit echt een initiatief voor de keten is?

De GGA is een stichting en streeft naar een transparante bedrijfsvoering. Hiervoor hebben wij een bestuur in het leven geroepen en starten wij met een Adviesraad. Het bestuur bestaat momenteel uit producenten en beslissingen worden altijd schriftelijk vastgelegd. Daarnaast functioneert de GGA manager als neutrale speler en zal deze gegevens waar nodig anonimiseren voor het bestuur.
Wij horen het graag indien er meer behoefte is aan transparantie op een bepaald topic. Stuur je verzoek of opmerkingen naar info@greengearalliance.eu

> Wat houdt de Adviesraad in?

De Adviesraad is bedoeld om gevraagd en ongevraagd advies te geven aan het bestuur van de stichting. Deze Adviesraad wordt in de komende maanden opgericht. We hebben genoeg aanmeldingen, maar interesse aangeven kan nog altijd via info@greengearalliance.eu.

> Wat houden de werkgroepen in?

Wij streven ernaar werkgroepen op te richten om bepaalde vraagstukken gezamenlijk op te pakken. Een van de werkgroepen in de toekomst zou bijvoorbeeld kunnen zijn: de UPV in Europa.
Deelname aan de werkgroepen is bedoeld voor sponsoren en producenten, naast de partners van de GGA (bijv. de sorteerder en recyclaar). Inzamelpartners doen mee op basis van uitnodiging wanneer dit relevant is.
De werkgroep Grondstoffen start naar aanleiding van ons lanceringsevent en behandelt de vraag ‘Hoe behouden onze grondstoffen hun waarde in de keten?’. Deze werkgroep is voor iedereen toegankelijk, meld je aan via info@greengearalliance.eu.

Ik wil meedoen!

Werk jij mee aan circulaire PBM? Sluit je dan aan!

Aanmelding als inzamelpartner werkt heel gemakkelijk via de website. Voor aanmelding als sponsor of producent kom je in contact via info@greengearalliance.eu of via het contactformulier.